Táplálékkiegészítés

Szükséges-e a táplálék- és étrend kiegészítés?

Sajnos ma már a helyes táplálkozás sem tudja kellőképpen kielégíteni szervezetünk hétköznapi tápanyagszükségletét. A sportolók extra igényeit, meg végképp nem. Nem is beszélve arról, hogy az állatokat és növényeket mindenféle szteroiddal és vegyi anyaggal tömik a gyors és elégséges ipari termelés miatt. Továbbá már nincs benne a zöldségekben és gyümölcsökben az a vitamin mennyiség, mint 100 éve, mivel a termőföldekben sincs.
Tehát, ha agyonkezelt élelmiszert fogyasztasz, amiben már csak a szükséges tápanyagok töredéke van jelen. Szerinted szükséged van-e kiegészítőkre? Gondolkozz! A döntés a tied!

Étrend-kiegészítők: Testünk egészséges működéséhez szükséges anyagok koncentrált formában. Vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek. Bővebben a tápanyagok fül alatt!

Táplálék-kiegészítők a sportoláshoz specifikusan szükséges termékek. Fehérjék, kreatinok, tömegnövelők, zsírégetők stb.

Nézzük mik is azok a sportoláshoz használatos kiegészítők, mikor van rájuk szükségünk, és melyek a legfontosabbak!

A táplálék-kiegészítők nem szteroidok! Nem bonyolult, ahogy az elnevezés is mutatja, ezekkel a termékekkel a táplálékodat tudod kiegészíteni. Ez két esetben lehet szükséges:
Amikor már van egy jól felépített étrended, de nem bírsz annyi szilárd ételt elfogyasztani, ami kielégítené kalóriaszükségeltedet.
Továbbá ha már rendszeresen sportolsz, tested megnövekedett igénybevétele miatt, megnövekedett tápanyagszükséglete lesz szervezetednek az egészséges működéshez. Ezt fedezned kell.

Legfontosabb kiegészítők:
(Csak felsorolás, bővebben a táplálék-kiegészítők fül alatt)

A 3 legfontosabb:

– Multivitamin és ásványi anyag komplex

Ha sportolsz, nagyobb dózisban van szükséged vitaminokra, ásványi anyagokra. Sajnos ezt napi 1-2 almából nem tudod fedezni.

– Ízületvédő készítmény

Ha sportolsz, ízületeid extra terhelésnek vannak kitéve, gondoskodj karbantartásukról, hogy ne idősebb kordban kelljen műteni…

– Fehérje

Ahhoz, hogy izmaid ne épüljenek le, illetve hogy fejlődjenek, extra fehérjére van szükséged.

Továbbiak:

– Tömegnövelő

Tömegnövelésnél fellépő extra kalóriaszükséglet biztosításához szinte elengedhetetlen egy jó minőségű magas szénhidráttartalmú kiegészítő.

– Aminosavak

Fontos szerepük van mind az izomépítésben, mind a szervezet megfelelő működésében

– Kreatin

Használata és hatása fajtától függően eltérő. Alapvetően ad egy kis erőt és segít az izomnövekedésben.

– Zsírégető

Segít gyorsabban megszabadulni a zsírfeleslegtől.

Ez a cikk csak útmutatás, hogy miből mikor mennyit, és ezeknek milyen hatása van, arról a táplálék-kiegészítők illetve a tápanyagok fül alatt olvashatsz.

Fontos megjegyezni, hogy első kőrben egy egészséges étrenddel, szilárd ételekkel próbáld kielégíteni az energia – és tápanyagszükségleted! Második lépésként jöhetnek a kiegészítők!

Vélemény, hozzászólás?