Edzés

Itt elolvashatod, milyen pozitív hatásai vannak a szervezetre a rendszeres testmozgásnak, illetve azt is, hogy mik a kilátások, ha ezt elhanyagolod.
Olvasd végig, elgondolkodtató!

Rendszeres testedzés pozitív hatásai a szervezetre:

Általánosságban elmondható, hogy a rendszeres sportolásnak egészségmegőrző, teljesítménynövelő és közérzetre gyakorolt pozitív hatása van. De nézzük részletesebben miért jó, ha rendszeresen sportolunk:

Immunrendszer

A mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert, így ellenállóbbak leszünk a betegségekkel szemben. Viszont a túledzés, illetve a tartósan végzett, megerőltető gyakorlatok inkább ellenkező hatást váltanak ki.

Testtömeg

Az elhízás megelőzésében és kezelésében is kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak. Segítségével elégethetők a felesleges kalóriák, így azok nem rakódnak le a szervezet zsírraktáraiban, illetve a testsúlycsökkentéshez szükséges kalóriadeficit előállításában a diéta mellett a másik fontos tényező a mozgás.

Szív

Rendszeres fizikai aktivitás hatására a szívizom megerősödik, nő a szív teljesítőképessége. Az aktív életet élőknél ráadásul kisebb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Vérnyomás

Rendszeres fizikai aktivitás hatására bizonyítottan csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, illetve akiknél ez már fennáll, ott jelentős javulás érhető el.

Tüdő

A rendszeresen végzett testmozgás hatására nő a tüdőkapacitás, javul a légzés.

Izomzat

A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok védettek lesznek a sérülésektől. A fejlettebb izomzat ugyanakkor stabilitást ad, javítja az egyensúlyt és a koordinációt. Ez utóbbinak különös jelentősége van az időskori elesések megelőzésében.

Csontok

A gravitáció ellen ható mozgások és gyakorlatok, mint a futás, lépcsőzés, súlyzózás, segítenek a csonttömeg megtartásában, így megelőzhető, illetve mérsékelhető a csontritkulás.

Ízületek

A rendszeres testmozgás keni, beolajozza az ízületeket, ezáltal csökken az ízületi fájdalom és merevség. Ezen kívül az ízületi gyulladás esetén növeli a hajlékonyságot és az izomerőt.

Bőr

Fokozza a vérkeringést, így több oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez. Az izzadás pedig – amely a testmozgás hatására fokozódik – lehetővé teszi, hogy a szervezet a bőrön keresztül szabaduljon meg a felesleges (méreg)anyagok egy részétől.

Anyagcsere

Az elmúlt évek elméleti és klinikai vizsgálatai bizonyították, hogy a rendszeres fizikai aktivitás előnyösen befolyásolja a szervezet anyagcsere-folyamatait, amelyek a fiziológiás egyensúly fenntartásában szerepet játszanak.

Agy

Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. Elősegíti ugyanis a hangulatjavító szerotonin, valamint a fájdalomcsillapító és általános jó érzést okozó endorfinok felszabadulását az agyban.

Emlők

Tanulmányok igazolták, hogy a rendszeresen végzett testedzés hatására csökken az emlőrák kialakulásának valószínűsége a nőknél.

Vérzsír értékek

A vérben található HDL (védő) koleszterin szintje nő, míg az LDL (károsító) koleszterin szintje csökken a rendszeres testmozgás hatására. Az artériák falán így nem keletkeznek zsírt és egyéb anyagokat tartalmazó lerakódások (plakkok). Így csökken a vérrögök kialakulásának kockázata a szív-koszorúerekben, amely szívinfarktushoz vezethet, illetve az agyat ellátó artériákban, amely pedig stroke-ot okozhat.

Diabétesz

Rendszeresen végzett testmozgással megelőzhető, illetve kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség. Ha mozgunk, az inzulin – az a hormon, amelynek kulcsszerepe van a vércukorszint szabályozásában – jobban ki tudja fejteni a hatását, így a vércukorszint ellenőrzés alatt tartható.

Vastagbél

Csökken a kolorektális daganatok kialakulásának esélye, megszűnik a székrekedés. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a felgyorsul a táplálék áthaladása a bélcsatornán.

Nemi szervek

A rendszeres, közepes intenzitású aerob edzés bizonyítottan jó hatással van mindkét nemben a libidóra és a szexuális teljesítményre.

A rendszeres testedzés hiányának negatív hatásai a szervezetre:

Általánosságban elmondható, hogy  nő az inaktív életmóddal bizonyíthatóan összefüggésbe hozható betegségtípusok (elhízás, magas vérnyomás, daganatok, szív- és érrendszeri betegségek, csontritkulás, cukorbetegség, rák) kialakulásának veszélye, illetve a már meglévő tünetek is csak egyre súlyosbodnak.

Nemi szervek

Az edzetlen férfi testben, a már amúgy is apadó tesztoszteron szint tovább csökken, ami rossz hatással van a libidóra és a szexuális teljesítményre.

Vastagbél

Lassul a táplálék áthaladása a bélcsatornán, egyre gyakoribbak a székrekedési problémák, nő a kolorektális daganatok kialakulásának veszélye.

Diabétesz

A mozgásszegény életmód miatt könnyen romlik 2-es típusú cukorbeteg állapota. Ha nem mozgunk, az inzulin – az a hormon, amelynek kulcsszerepe van a vércukorszint szabályozásában – kevésbé tudja kifejteni a hatását, így a vércukorszint nincs megfelelően kontrollálva.

Vérzsír értékek

A vérben található HDL (védő) koleszterin szintje csökken, míg az LDL (károsító) koleszterin szintje nő a mozgás hiánya miatt. Az artériák falán zsírt és egyéb anyagokat tartalmazó lerakódások keletkeznek(plakkok). Emiatt nő a vérrögök kialakulásának kockázata a szív-koszorúerekben, amely szívinfarktushoz vezethet, illetve az agyat ellátó artériákban, amely pedig stroke-ot okozhat.

Emlők

Tanulmányok igazolták, hogy a rendszeresen végzett testedzés elmaradásának hatására nő az emlőrák kialakulásának valószínűsége a nőknél.

Agy

A mozgás hiánya nem teszi lehetővé a felgyülemlett stressz levezetését, továbbá a hangulatjavító szerotonin, valamint a fájdalomcsillapító és általános jó érzést okozó endorfinok felszabadulását az agyban. Ez szorongáshoz, rossz hangulathoz, depresszióhoz vezethet.

Anyagcsere

Az elmúlt évek elméleti és klinikai vizsgálatai bizonyították, hogy az inaktív életmód hátrányosan befolyásolja a szervezet anyagcsere-folyamatait, amely miatt a fiziológiás egyensúly könnyen felborulhat.

Bőr

Nincs fokozott a vérkeringés, így kevesebb oxigén és tápanyag áramlik a bőr sejtjeihez. A bőr gyorsabban elöregszik.  Sport hiányában elmarad az a nagyszerű lehetőség, hogy izzadás hatására a szervezet a bőrön keresztül szabaduljon meg a felesleges (méreg)anyagok egy részétől.

Ízületek

A mozgásszegény életmód miatt az ízületek nincsenek kellőképpen megmozgatva, így elmarad az ízületek „beolajozása”, ezáltal nő az ízületi fájdalom és merevség, ami idősebb korban nagyon nagy problémákhoz vezet.

Csontok

A test nincs mozgatva, terhelve, így lassan de biztosan csökken a csonttömeg, amely egyenes út a csontritkulás kialakulásához.

Izomzat

Rendszeres terhelés hiányában izmaink idővel elgyengülnek, leépülnek. Ennek következtében a csontok védtelenebbek lesznek a sérülésektől. Továbbá csökken a test stabilitása, romlik az egyensúly és a koordináció. Pedig ez utóbbinak különös jelentősége lenne az időskori elesések megelőzésében.

 Tüdő

A rendszeresen végzett testmozgás hiányában csökken a tüdőkapacitás, romlik a légzés.

Vérnyomás

Rendszeres fizikai aktivitás hiányában bizonyítottan nő a magas vérnyomás kialakulásának kockázata, illetve akiknél ez már fennáll, ott jelentős romlás következhet be.

Szív

Rendszeres fizikai aktivitás hiányában a szívizom idővel gyengül, csökken a szív teljesítőképessége. Az inaktív életet élőknél ráadásul nagyobb a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Testtömeg

Az elhízás megelőzésében és kezelésében kiemelt szerepe van a rendszeres testmozgásnak. Hiányában a felesleges kalóriák könnyen lerakódnak a szervezet zsírraktáraiban, testsúlyunk kontrollálása nehézkessé válik. Hosszabb távon elhízáshoz vezet, ami jelentősen megnöveli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Immunrendszer

Mozgásszegény életmódot folytató ember immunrendszere sokkal gyengébb, mint egy rendszeresen sportolóé. Ezáltal kevésbé ellenálló a betegségekkel szemben, a betegségek leküzdése pedig nehézkesebb és tovább tart.

 A döntés a tied!

Vélemény, hozzászólás?